Historia

Serieskolan startades 1999, och drevs de första åren av kursansvarig Fredrik Strömberg samt serieskaparna Tony Cronstam och Gunnar Krantz. Efter ett par år hade serien Elvis, som skapats av Tony Cronstam under tiden han var lärare, blivit så populär att han slutade för att ägna sig åt den på heltid. Cronstam efterträddes av serieskaparen Mia Widén för att efter ett par år, då hon valde att fokusera på sin arbetsroll som utbildare på Kulturskolans seriekurser, ersattes av serieskaparen Stina Hjelm.

Idag består lärarkåren av Natalia Batista, Sara Hansson, Stina Hjelm, Martin Flink och Fredrik Strömberg. Andra lärare som arbetat på Serieskolan genom åren är  Knut Larsson, Tancredi Valeri, Lovisa Witt, Josefin Svenske och Thomas Holm.

Utbildningen var initialt ettårig men utökades 2003 med ett andra projektår. Ett par år senare lades kursen Kreativt friår, till för att erbjuda etablerade serieskapare möjlighet att arbeta koncentrerat med större projekt. Under större delen av 2000-talet fanns också fristående sommarkurser, under ledning av Gunnar Krantz, Lovisa Witt, Natalia Batista och slutligen Catarina Batista.

Serieskolan låg länge på fjärde våningen i det så kallade Röda huset, en äldre industrilokal på Industrigatan 4. Sommaren 2010 flyttade verksamheten till Kulturhuset Mazetti, och blev därmed en del av Seriecenter.

På Serieskolan har serieskapare som Kim W Andersson, Natalia Batista, Malin Biller, Ellen Ekman, Åsa Ekström, Sara Granér, Kolbeinn Karlsson, Coco Moodysson, Lina Neidestam, Steve Nyberg och Liv Strömquist inlett sina karriärer, och grupper som Dotterbolaget, C’est Bon Kultur och Nosebleed Studio har startats. En inspirerande miljö som leder rakt in i seriebranschen.

Det här kan vara din framtid!

Close Menu