Historia

Serieskolan startades 1999, och drevs de första åren av kursansvarig Fredrik Strömberg samt serieskaparna Tony Cronstam och Gunnar Krantz. Efter ett par år hade serien Elvis, som skapats av Tony Cronstam under tiden han var lärare, blivit så populär att han slutade för att ägna sig åt den på heltid. Cronstam efterträddes av serieskaparen Mia Widén för att efter ett par år, då hon valde att fokusera på sin arbetsroll som utbildare på Kulturskolans seriekurser, ersättas av serieskaparen Stina Hjelm.

Idag består lärarkåren av Fredrik Strömberg, Stina Hjelm och Sara Hansson, med regelbundna inspel av Martin Flink och Adrian Malmgren. Andra lärare som arbetat på Serieskolan genom åren är Knut Larsson, Tancredi Valeri, Lovisa Witt, Josefin Svenske och Thomas Holm.

Utbildningen var initialt ettårig men utökades 2003 med ett fristående projektår. Ett par år senare lades kursen Kreativt friår till, för att erbjuda etablerade serieskapare möjlighet att arbeta koncentrerat med större projekt. Under större delen av 2000-talet fanns också fristående sommarkurser, under ledning av Gunnar Krantz, Lovisa Witt, Natalia Batista och slutligen Catarina Batista. 2020 omvandlades den tidigare ettåriga grundkursen till en tvåårig kurs, med större rymd för fördjupning.

Serieskolan låg länge på fjärde våningen i det så kallade Röda huset, en äldre industrilokal på Industrigatan 4. Sommaren 2010 flyttade verksamheten till Kulturhuset Mazetti, och blev därmed en del av Seriecenter.

På Serieskolan har serieskapare som Moa Romanova, Alma Thörn, Ester Eriksson, Kim W Andersson, Natalia Batista, Malin Biller, Ellen Ekman, Nanna Johansson, Åsa Ekström, Sara Granér, Kolbeinn Karlsson, Coco Moodysson, Lina Neidestam, Steve Nyberg och Liv Strömquist inlett sina karriärer, och grupper som Dotterbolaget, C’est Bon Kultur och Nosebleed Studio har startats.

Close Menu